Skip to content

Çalışma İzinleri

ÇALIŞMA İZNİ NEDİR?

6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu gereğince, yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de çalışabilmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen çalışma izni belgesi alması gerekmektedir. Çalışma izni müracaatları yurtiçinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, yurtdışından ise yabancının uyruğunda bulunduğu ya da yasal olarak ikamet ettiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya başkonsolosluklarına yapılmaktadır.

Çalışma izni olmaksızın çalışan yabancılara ve yabancı çalıştıran işyerlerine idari para cezası uygulanmakta olup, yabancıya ilaveten süreli giriş yasağı konulmaktadır.

ÇALIŞMA İZNİ NASIL ALINIR?

Çalışma izni almanın şartlarını anlatmadan önce, yabancının kendi namına çalışma izni alamayacağını belirtmekte fayda var. Dolayısıyla, Türkiye’de çalışma izni almak isteyen yabancının öncelikle, kendisini istihdam edecek bir işyeri bulması gerekmektedir.

Çalışma izni başvuruları yabancının çalışacağı işyeri üzerinden yapılmakta olup, gerek işyerinin gerekse de yabancının ilgili Bakanlık tarafından talep edilen kriterleri karşılaması gerekmektedir. Peki, çalışma izni değerlendirme kriterleri nelerdir? Çalışma izni Değerlendirme Kriterleri hangi yabancılara uygulanmamaktadır?

ÇALIŞMA İZNİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

  • Yabancı uyruklu istihdam etmek isteyen işyerinin en az 5 Türk uyruklu personel çalıştırması talep edilmektedir. Eğer bir işyerinde birden fazla yabancı uyruklu personel çalışacak ise, her bir yabancı için 5 Türk vatandaşının istihdam edilmesi gerekmektedir.
  • Şirket ortağı olarak çalışma izni almak isteyen yabancıların sermaye payının en az 40.000,00 Türk Lirası olması talep edilmekte olup bu payın şirket sermayesinin en az %20’ni karşılaması gerekmektedir.
  • Yabancı istihdam edecek işyerinin sermayesinin en az 100.000,00 Türk Lirası olması gerekmektedir. Şirketin sermaye şartını karşılamaması durumunda brüt satışlarına veya son yıldaki ihracat tutarına bakılmaktadır. Bu durumda ise, brüt satışların en az 800.000,00 Türk Lirası veya son yıl ihracat tutarının en az 250.000,00 Amerikan Doları olması gerekmektedir.
  • Yabancı uyruklu personele ödenecek aylık ücretin yabancının pozisyonuna uygun olması gerekmektedir. Ücret belirlenirken asgari ücret baz alınmaktadır.

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ UYGULANMAYACAK YABANCILAR

Bildiğiniz üzere, Suriye’de yaşanan savaş sebebiyle ülkemizde 3,5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacı ikamet etmektedir. Hayatını Türkiye’de sürdüren Suriyeli misafirlerimiz iş hayatında yer almaktadır. Geçici koruma kapsamında ülkemizde ikamet eden Suriye uyruklu yabancılara değerlendirme kriterleri uygulanmamaktadır. Ancak geçici koruma kapsamında Türkiye’de ikamet eden Suriye uyruklu yabancının çalışabilmesi için çalışma izni alması gerekmektedir.

1993’den beri bu alanda faaliyet gösteren serbest mali müşavir ve muhasebecilerimiz, uzman avukatlarımız ve yatırım danışmanlarımızdan oluşan profesyonel ekibimizden danışmanlık hizmeti almak için iletişim kısmından bizimle irtibata geçebilir, başvurularınızı bizim aracılığımızla hatasız yapabilirsiniz.